کارگاه آشنایی با بیماریها و آفات گیاهان

(کارگاه آشنایی با آفات مهم گیاهان و کنترل آنها) توسط خانم دکتر اعظم امیری در تاریخ 15 آذر 1401 در محل تالار وحدت دانشکده جغرافیا برگزار گردید که بخشی از مطالب عنوان شده در ذیل آمده است.

تعریف آفت:

به طور کلی به هر چیز خسارت زا، آفت اطلاق می گردد ولی در گیاه پزشکی، حشرات، کنه ها، جوندگان و نرم تنان زیان آور در گروه آفات طبقه بندی میشوندکه حشرات از مهمترین آفات گیاهان بشمار می آیند.

اهمیت حشرات:

• از قدیمی ترین ساکنان کره زمین، بیش از 450 میلیون سال، انسان فقط 120 هزار سال
  • گسترش، وفور و تنوع منحصر به فرد
  • بیش از 5 میلیون گونه (فقط یک میلیون گونه نام گذاری شده)
  • کمتر از نیم درصد حشرات شناخته شده آفت بوده و سبب از بین رفتن 30 درصد محصولات کشاورزی
  • ناقل بیماری

کنترل آفات:

• رعايت اصول به زراعي و تقويت عمومي درختان در سلامت آنها از نظر آلودگي بـه سوسـك پوسـتخوار اهميت فراوان دارد.
  • قطع سرشاخه ها و درختان خشكيده و سوزاندن آنها، هرس منظم درختان و حفظ سلامتي عمـومي آنهـا بـا آبياري و كود دهي منظم و صحيح به نحو قابل توجهي از ميزان خسارت اين آفت مي كاهد.
  • آلودگي شديد مؤيد آن است كه عامل و يا عوامل ضعف درختان در آن منطقـه گسـترش دارد.
  • مبـارزه شـيميايي بـااستفاده از سموم بادوام تماسي و گوارشي منحصراً عليه حشرات كامل و موقع ظهور آنها در نسـل هـاي مختلف انجام مي پذيرد.
  • بعضي متخصصين معتقدند مي توان با سموم نفوذي قوي لاروها را در زيـر پوسـت از بـين بـرد. البته مبارزه شيميايي زماني مؤثر خواهد بود كه اولاً با روشهاي پيشگيري كننده (رعايت اصول به زراعي) همـراه باشد، زيرا در غير اينصورت عوامل ضعف درخت به همان صورت سابق باقي مانده و اين امكـان وجـود دارد كـه حتي پس از كسب نتيجه رضايت بخش از سم پاشيها درختان ضعيف مجدداً و مكرراً مورد حمله اين حشره قـرارگيرند.

فایل پیوست