اخبار و اطلاعیه ها


اخبار و اطلاعیه

مشارکت دانشگاه سیستان و بلوچستان و هرمزگان و پژوهشگاه بین المللی زلزله با موسسه علوم زمین آلمان (GFZ) در مطالعات لرزه زمین منطقه مکران

مشارکت دانشگاه سیستان و بلوچستان و هرمزگان و پژوهشگاه بین المللی زلزله با موسسه علوم زمین آلمان (GFZ) در مطالعات لرزه زمین منطقه مکران

مطالعات لرزه زمین ساخت و شناسایی خصوصیات پوسته در منطقه مکران توسط دانشگاه سیستان وبلوچستان، هرمزگان و پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با مشارکت موسسه تحقیقاتی علوم زمین آلمان (GFZ)  آغاز شد.

دکتر محمد مختاری، عضو هیات علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و مدیر طرح «مطالعات  لرزه زمین ساخت و شناسایی خصوصیات پوسته در منطقه مکران» اظهار داشت: سواحل مکران (سیستان و بلوچستان و هرمزگان) با قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی ویژه و برخورداری از قابلیت ها و ظرفیت های فراوان، همچنین با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور دولت تدبیر و امید، از آینده ای روشن برای توسعه و پیشرفت برخوردار است.

وی با بیان اینکه رئیس جمهور در بازدید های خود از این منطقه، توسعه سواحل مکران را یکی از برنامه های کلیدی دولت معرفی کرده است، گفت:  در این راستا می توان به اهمیت این عملیات برای احداث مجتمع فولاد مکران، احداث مجتمع تولید فولاد اسفنجی مکران، تکمیل مجتمع پتروشیمی مکران، احداث شهرک صنعتی جاسک، توسعه شبکه برق، تولید برق و احداث نیروگاه و تامین آب در سواحل مکران را از برنامه های مهم در این منطقه اشاره کرد.

وی با بیان اینکه کاهش خطر پذیری زلزله و سونامی در منطقه مکران، با انجام مطالعات واقع گرایانه و تحلیل خطر این دو پدیده طبیعی،  هدف اصلی تحقیقات تعریف شده در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله است، گفت: دسترسی به منابع غنی انرژی، تسلط بر مهمترین مسیر انتقال انرژی و کالا در سطح جهان، موقعیت استراتژیک برای دسترسی کشورهای محصور در آسیای مرکزی، قفقاز و افغانستان به آبهای آزاد، قابلیت مناسب سواحل مکران برای ایجاد بندرگاه ها و ترمینال های وسیع تجاری و تبدیل آن به کانون ورود و خروج کالا از طریق جاده های شمالی جنوبی از مواردی به شمار می روند که انجام تحقیقات روی منطقه مکران را توجیه می کند.

مختاری با بیان اینکه به همین دلیل در صدد آمدیم تا با اجرایی کردن این پروژه منطقه مکران را از نظر ریسک زلزله و سونامی به صورت دقیق تر بررسی کنیم، اظهار داشت: فاز اول این پروژه برداشت داده های لرزه نگاری فعال عمیق برای شناسایی ساختارهای زیر سطحی چون گسل های مکران است.

به گفته وی، مدلهای حاصل از این مطالعات در مدل سازی دقیق طول مدت زمان حرکت آب از چشمه به ساحل و نیز بالاروی آن در محاسبات خطر پذیری های آتی مورد استفاده قرار می گیرد.

مختاری با بیان اینکه در این طرح محل دقیق خطوط لرزه نگاری متشکل از ۳ خط تقریبا مشخص شده است، خاطر نشان کرد: طول هریک از خطوط حدود ۲۷۰ کیلومتر است که در آن تعداد ۳۱۰ گیرنده با فاصله ۷۰۰ متر از یک دیگر نصب شده اند. در مجموع در این برداشت تعداد ۹۳۰ گیرنده مستقل استفاده شده است. فاصله شلیکهای انفجار (shot points) از یکدیگر نیز حدود ۲۰ کیلومتر هستند.

وی تاکید کرد: بررسی اولیه داده های ثبت شده نشانگر کیفیت بالا و ثبت داده های بازتابی از اعماق حدود ۱۲۰ کیلومتر است.

مختاری ادامه داد: این پروژه با حمایت سازمان برنامه و بودجه کشور و دانشگاه های هرمزگان، سیستان و بلوچستان وارگان های دولتی سه استان انجام می گیرد.

امتیاز به خبر :

تصاویر مرتبط