کشت زعفران بدون آب و خاک (هواکشت) توسط پژوهشگران دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام شد.
به گزارش روابط عمومی و به نقل از دکتر محسن حمیدیان پور عضو هیئتعلمی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی این پروژه در دانشگاه سیستان و بلوچستان به ثمر رسید.
وی در مورد فرایند انجام این پروژه گفت: امروزه روند افزایش دما و کاهش میزان بارش که از آن تحت عنوان گرمایش جهانی یاد میشود یکی از مهمترین دغدغهها و مشکلات زیستمحیطی محسوب میگردد. از طرفی افزایش جمعیت و استفاده نادرست از منابع آب موجود، منجر شده است که استانی مانند استان سیستان و بلوچستان باکم آبی زیادی روبرو باشد.
وی خاطرنشان کرد هرچند به لحاظ اقلیمی این استان دارای اقلیمی (آب و هوا) نیمه بیابانی است و خشکی یکی از ویژگیهای ذاتی آن محسوب میگردد. ولی تمامی این موارد درنهایت، در صورت نداشتن راهحل مناسب سبب مهاجرتهای اقلیمی خواهد شد که شاید جز مهمترین معضل های قرن بیست و یکم بهویژه در مناطق آسیب پذیری خشک و نیمهخشک میباشد.
ایشان افزودند: ما با تغییر سبک کشاورزی و همچنین استفاده از گیاهان خشکی دوست، استراتژیک و باارزش مانند زعفران میتوانیم باعث ایجاد شغل های پایدار یا به بیانی معیشت پایدار شویم.
وی با اشاره به خصوصیات زعفران گفت: زعفران گیاهی است که در مناطق گرم و خشک که دارای زمستانی معتدل میباشند رشد میکند. استان سیستان و بلوچستان به دلیل نوع اقلیمی آن امکان رشد و نمو این گیاه ضعیف و بهطوری با ریسک زیادی بهویژه در خصوص گلدهی همراه است؛ اما درصورتیکه قادر به تهیه محیطی ایزوله باشیم میتوان شرایط رشد و نمو این گیاه را در دست گرفت و آن را با بازدهی بیشتر (معطرتر و خوشرنگتر) تولید کرد.
دکتر حمیدیان پور در مورد روش جدید کشت زعفران گفت: یکی از روش های جدید روش کشت بدون آب و خاک (هواکشت) است؛ یعنی در این روش نیاز آبی به صفر میرسد و بهخوبی میتوان با مشکل بیآبی سازگار گردیم (یکی اصول سازگاری با اقلیم در شرایط گرمایش جهانی) و علاوه بر آن نیاز به خاک نیز نمیباشد.
وی در خاتمه یادآور شد این روش مناسب برای روستاییان و ساکنین همجوار با بیابان لوت مانند نصرتآباد، گزاغه، انجیرک و بسیاری دیگر از مناطق استان سیستان و بلوچستان است ضمن آن که استفاده از این نوع کشت موجب افزایش بازدهی به چندین برابر می گردد.
گفتنی است این محصول به دلیل محیط ایزوله دارای ارزش ریالی بیشتر نسبت به روش سنتی میباشد.
روابط عمومی دانشگاه کسب این موفقیت را به گروه پژوهشی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی تبریک عرض مینماید.